Sirovine

Buteri

Shea buter

better-shea-butter

Ši buter sadrzi velike kolicine nezasicenih masnih kiselina (izmedu 7 i 12%), vitamine A, F i E i visok sadrzaj proteina i minerala. Zbog toga je posebno delotvoran kod regeneracije ćelija kože i za negu starije kože. Deluje protivupalno pa pomaže kod kožnih oboljenja kao što su psorijaza, seboreja, ekcemi i akne. Pomaže kod zaceljivanja manjih rana, ogrebotina i opekotina. Pomoći će koži posle izlaganja suncu da se zaceli i regeneriše. Obzirom na to da duboko prodire u kožu, može se koristiti i za prevenciju nastanka strija i kod tretmana ožiljaka. Shea buter pomaze kapilarnoj cirkulaciji što povecava dovod kiseonika u tkivo i poboljšava eliminaciju metabolickih otpadnih produkata tj. toksina. Siguran je i za osetljivu kožu pa se koristi i kao krema protiv bora za područje oko očiju. Pošto ne podstiče nikakve alergijske reakcije, odličan je za negu osetljive dečije kože, za lečenje i prevenciju osipa od pelena.

Kakao buter

cocoa-butter-

Kakao buter je biljna masnoća koja se dobija iz zrna kakaa. Ima veoma visok sadržaj antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju pojavu prvih znakova starenja kože i štetnih  uticaja iz životne sredine na nju. Zahvaljujući sadržaju antioksidanata, kakao buter veoma efikasno leči ožiljke, ogrebotine i strije. Sadrži dopamin, triptofan, cink, omega-6 i omega-9 masne kiseline pa oživljava umornu i beživotnu kožu. Preporučuje se za sunčanje jer efikasno štiti kožu od štetnog delovanja sunčevih zraka, zahvaljujući sadržaju vitamina E i veoma važnih antioksidanata.

Ulja

Kokosovo ulje

coconut-oil,sirovine

Kokosovo ulje je sačinjeno od zasićenih masnih kiselina koje definišu njegove delotvorne osobine. Najvažnija osobina koju ima jeste njegovo antimikrobno dejstvo pa se tako, njegovom redovnom upotrebom, održava pozitivna mikroflora na koži. Takođe, odličan je antioksidans i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i na taj način štiti kožu od prevremenog starenja i održava je elastičnom tako što povećava snagu vezivnog tkiva kože. Koristi se za intenzivnu negu kose zato što sadrži laurinsku kiselinu koja prodire dubinski u vlas i obnavlja nizove proteina. Tako vlas ostaje jaka i elastična, što je prevencija opadanju kose i krzanju. Odlično je i u borbi protiv peruti i iritacije temena glave zbog svog već pomenutog antimikrobnog dejstva i pozitivnog uticaja na prokrvljenost temena.

Ulje makadamije

macadamia-nuts-oil-for-hair-growth

Ulje makadamije je bogati vitaminima E i A i sadrži skvalen, koji služi za sintezu vitamina D i štiti od UV zraka. Sadrži čak 80% zdravih jednostruko nezasićenih masnih kiselina, po čemu je slično kokosovom ulju, a prisutne su i male količine omega-6 masnih kiselina. Ulje makadamije idealno je za negu kože jer je bogato palmitoleinskeom kiselinom (25%) koja se nalazi u sastavu lipida mlade kože. U procesu starenja nivo ove kiseline opada, pa je ulje makadamije veoma delotvorno u ishrani i nezi zrele kože i smanjenju bora. Takođe, primenjuje se i za tretiranje osetljive i oštećene kože, npr. posle izlaganja suncu i solarijumu. Koža ga brzo apsorbuje i ne ostavlja masni sloj. Veoma je delotvorno u nezi i dohrani suve i ispucale kose i iritiranog temena. Može se upotrebiti i kao maska i na suvoj kosi kao zaštita od toplote pri feniranju, peglanju ili uvijanju kose. Ulje makadamije sadrži priprodnu UV zaštitu, pa efikasno sprečava štetan uticaj sunčevog zračenja na kosu, zaustavlja krzanje i pucanje krajeva. Takođe, ono produžava vek trajanja boje kod farbane kose i sprečava da kosa izbledi.

Arganovo ulje

argan oil sirovine

Sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline (linolna, alfa linolenska, oleinska), sterole, vitamin E, minerale i karotenoide. Ima snažna antioksidacijska svojstva i delotvoran je u borbi protiv ožiljaka i ekcema, neguje i hidrira suvu kožu pa pomaže kod dermatitisa i psorijaze. Tome doprinosi i to što je bogat esencijalnim masnim kiselinama koje sprečavaju upalne procese. Arganovo ulje ima visok udeo skvalena i ferulinske kiseline koja je veoma snažan stabilizator vitamina C i E, pa se udvostručuje njihovo delovanje. Pogodno je za sve tipove kože, a mogu ga koristiti i trudnice i mala deca.

Bademovo ulje

Almond-Oil-for-Sirovine

Bogato je biljnim belančevinama i vitaminima A, B1, B6 i E. Osim toga, sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina: omega-3, omega-6 i omega-9. Bademovo ulje je jedno od najstabilnijih biljnih ulja prepun lekovitih sastojaka dugog trajanja. Pomaže u zadržavanju vlažnosti kože, a ona ga upija trenutno, bez zatvaranja pora. Pored toga, izuzetno je efikasno kod ublažavanja iritacija i lečenja suve i ispucale kože kao i kod poboljšavanja tena i zadržavanja sjaja kože. Redovnim nanošenjem pomaže boljoj prokrvljenosti kože i otklanja nadutost. Takođe, veliki je izvor magnezijuma pa je delotvoran i u nezi kose, oporavljajući vlas i sprečavajući opadanje.

Jojobino ulje

jojoba oil sirovine

Ovo prirodno ulje je svetle boje i nema miris. Nema nikakva toksična dejstva i skoro nikada ne izaziva alergijske reakcije. Ulje jojobe se vrlo često primenjuje u nezi kože i kose, zbog svog sastava koji je veoma sličan prirodnom sebumu koji luče žlezde ispod površine kože. Njegova najbolja osobina je što pruža koži neophodnu vlažnost, a da pri tome ne zapušava pore i ne masti kožu. Pogodno je za sve tipove kože jer joj vraća prirodni balans ulja. Tako u slučaju primene na masnu kožu kontroliše prekomernu lučenje ulja kože, a u slučaju primene na suvu kožu pospešuje lučenje do balansa. Ulje jojobe je prirodno hipoalergensko sredstvo pa pomaže kod osetljive kože podložne nastanku bubuljica. Ima visok sadržaj vitamina E pa je odličan antioksidans i pomaže u sprečavanju nastanka bora.

Ulje nevena

nevenovo-ulje-v

Neven u svom hemijskom sastavu ima 66 komponenti, gde većina pripada seskviterpenskim alkoholima. Glavni sastojak je alfa-kadinol, koga ima oko 25 odsto ukupnog sastava. Svoju lekovitost iskazuje kroz veliku količinu flavonoida koji deluju protivupalno. Flavonoidi i terpenski alkoholi iz nevena uništavaju razne bakterije, gljivice, viruse i sprečavaju upale. Uz to deluje kao prirodni antioksidans i protiv bakterijskih infekcija (Staphilococcus aureus), kod ogrebotina, opekotina ili posekotina na koži. Zahvaljujući njegovom antigljivičnom dejstvu, uspešno leči i gljivične infekcije. Deluje kao antiflogistik, odnosno smanjuje razne upalne procese na koži. Svoje pozitivno dejstvo iskazuje na razne infekcije, gnojne rane, rane koje teško zarastaju, ugrize i ubode insekata. U narodu je dobila naziv “biljka kože”, jer čini čudo kod svih tegoba vezanih za kožu, bolesti, rane, a pomaže i kod bolesti limfe. Efikasno rešava problem u slučaju bradavica, cista, čireva, hemoroida, herpesa.

Ulje kantariona

kantarion sirovine

Kantarionovo ulje ima jako efikasno antibakterijsko, antivirusno i antigljivicno delovanje. Kao takvo, ono brani i leči organizam od prisustva svih štetnih mikroba. Pored toga, deluje i antiupalno pa je pogodno za prevenciju i lečenje upalnih procesa. Shodno tome, kantarionovo ulje je veoma efikasno u lečenju i prevenciji različitih problema koji mogu nastati na koži. Uz redovnu upotrebu, koža lica postaje nežna i glatka, bez ikakvih nepravilnosti. Osim bubuljica, akni i osipa, kantarionovo ulje efikasno leči i ožiljke na koži, bilo da su oni nastali od akni, opekotina ili drugih povreda. Ovo ulje deluje blagotvorno i na kosu tako što usporava njeno mašćenje i hrani i neguje koren vlasi pospešujući rast. hrani i neguje ćelije na koži glave i time deluje preventivno na opadanje kose i pojavu peruti.

Ulje avokada 

avokado sirovine

Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomladjivanja zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne sastojke nosi do unutrašnjih slojeva dermisa. Njegova antibakterijska i zaceljujuca svojstva čine ga idealnom bazom za kozmetičke tretmane rana, akni, dermatitisa i sl. Ublažava svrab koji se pojavljuje kod ekcema i psorijaze. Ulje avokada usporava pojavu znakova starenja jer podstiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a visoki sadržaj vitamina E pomaže u neutralizovanju slobodnih radikala. Ima svojstva apsorpcije UV-zraka. Od svih biljnih ulja pokazao se kao najefikasnije sredstvo za zaštitu od sunca, štiti od pegica nastalih od sunca i opekotina. Zbog lecitina i fitosterola kojim je bogato, koristi se u kozmetičkim preparatima. Sadrži vitamine A, B1, B2, D, E, pantotenicnu kiselinu, proteine, lecitin, masne kiseline. Vlaži i omekšava kožu, pogotovo suvu i zrelu, sprečava prevremeno starenje kože (deluje protiv bora).

Ricinusovo ulje

Ricinusovo-ulje,sirovine

Ricinusovo ulje sadrži gliceride i manje količine stearicne, linoleicne i dehidroksisterične kiseline. Ulje iz ricinusovih semenki ima jedinstvena svojstva – kad se osuši stvara zaštitni film na kosi i koži koji je čuva od isušivanja i gubitka prirodne vlage. Ulje čuva i daje vlažnost koži pa se zbog tih svojstava najviše koristi za izradu kozmetickih preparata. Koristi se za njegu suve i oštecene kose tako sto se nanosi pre šamponiranja. Poznat je po svojstvu rastvaranja izraslina, cista i bradavica, omekšavanja žuljeve i kurjih očiju. Sprečava stvaranje ožiljaka i korisno je kod suve, ispucale kože.

Maslinovo ulje

maslina sirovine

Maslinovo ulje je bogato vitaminima, mineralima i proteinima i shodno tome odlično za unapredjenje lepote i zdravlja kože, kose i noktiju. Po svojoj strukturi sličnije je sastavu kože nego bilo koja druga vrsta ulja, pa ga koža veoma brzo upija. Ima regenerativna svojstva, pa se redovnom upotrebom mogu ojačati nokti i kosa, a koža potpuno oporaviti i tonirati. Dobro je za kožu najviše zbog visokog sadržaja zdravih masti, antioksidanata i vitamina E, kao i skvalena i oleinske kiseline. Ovi sastojci se bore protiv slobodnih radikala i popravljaju oštećenja na koži nastala kao posledica izloženosti suncu. Efikasno je kod borbe sa strijama, umanjuje vidljivost postojećih i deluje preventivno na njihovo nastajanje.

Voskovi

Cera Alba

cera albla

Cera Alba ili u prevodu pčelinji vosak je najlekovitiji sastojak naše kožmetike. To je dodatno pročišćeni oblik žutog voska kojem se uklanjaju boje i miris. Visok stepen prečišćenosti znači da je rizik od potencijalnih alergijskih reakcija sveden na minimum, zato mu je i primena toliko rasprostranjena. Sprečava zapušavanje pora, pomaže u hidrataciji kože i deluje regenerativno. Jedan je od najstariji kozmetičkih sastojaka. Obezbeđuje svilenkastu strukturu kremama, a koristi se u make up proizvodima, proizvodima za depilaciju, kremama za telo i lice.

Tinkture

Kapi divljeg kestena

kapi divljeg kestena, sirovine

Plod divljeg kestena sadrži tanine, saponine, glukozide (eskulin), smole, masna ulja i skrob. Ovi aktivni sastojci divljeg kestena povoljno deluju na vensku cirkulaciju pa se upotreba preporučuje kod proširenih vena, osećaja težine u nogama, kao i kod bolova u zglobovima. Takođe, u narodnoj medicini, preporučuje se i za ublažavanje tegoba kod hemoroida. Upotreba ovih kapi se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja kao ni deci mlađoj od 12 godina.

Gelovi

Aloe vera gel

Sliced of aloe vera leaf

 

U gelu ima najviše vode, a mono i polisaharidi čine 25% osušenog gela. Najvažniji monosaharid je manoza-6-fosfat, a polisaharid glukomanan (acemanan). Osim vitamina i minerala sadrži i amino kiseline, lipide, sterole (lupeol, kampesterol i sitosterol), tanine, enzime, salicilate, lecitin i magnezium laktat. Lupeol je triterpensko jedinjenje koje deluje na otoke i upalne procese. Kampesterol i sitostrol su biljni steroli (fitosteroli) koji imaju antioksidativne osobine i koriste se u dermatologiji i kozmetologiji (monografija SZO). Neke od pozitivnih delovanja koje ima na kožu su smanjenje bola i svrabeža prilikom ujeda insekata, smanjenje oštećenja tkiva kod promrzlina, lekovito delovanje na kože osipe i alergijske reakcije, smanjuje probleme sa aknama, olakšava simptome psorijaze, hidrira kožu, preventivno deluje na pojavu strija, regeneriše kožu nakon opekotina od sunca.

Eterična ulja

Eterično ulje mente

menta sirovine

Odlično deluje  kod bronhitisa, gripa, prehlade, sinusitisa, kašlja i zubobolje. Pomaže kod glavobolje i migrena, umiruje upalna stanja kože i iritacije i povećava otpornost organizma. Zbog prijatne arome i baktericidnog dejstva, obavezan je sastojak mnogih pasti za zube. Koristi se za infekcije disajnih organa, uglavnom za inhalacije u kombinaciji sa drugim uljima, na primer sa etarskoim uljem eukaliptusa. Umiruje kašalj, a ima i repelentno dejstvo. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada…). Dobro se meša s eukaliptusom, lavandom, limunom, ruzmarinom i geranijumom.

Eterično ulje grejpfruta

Grapefruit-Essential-Oil sirovine

Ovo citrusno ulje poznato je po svom antiseptičkom, antidepresivnom i diuretičkom delovanju. Bogato je supstancama koje deluju antioksidativno, odnosno stimulišu imuni sistem i sprečavaju delovanje slobodnih radikala iz spoljašne sredine. Na taj način kožu štiti od nepovoljnih uticaja i prevremenog starenja. Eterično ulje grejpfruta koristi se u tretiranju celulita i za razgradnju masnoće. Korisno je i za negu masne, nečiste kože s aknama. Zbog fotosenzitivnosti izbegavajte korišćenje eteričnog ulja grejpa pre sunčanja ili solarijuma. Deluje protivgljivično, zaceljujuće, pomaže kod rana, opekotina, modrica, akni, ekcema, upaljenih i proširenih vena, popucanih kapilara.

Eterično ulje limunske trave

Lemongrass-essential-oil sirovine

Eterično ulje limun trave ima osvežavajući citrusni miris. Deluje antiseptično, antiupalno i protivgljivično. Skuplja proširene pore i sprečava nastanak akni, opadanje kose ili pojavu peruti. U bočici sa raspršivačem pomešajte vodu i eterično ulje limun trave i koristite na telu kao dezodorans ili sprej za sprečavanje ujeda komaraca. Ukoliko se rastvorite u biljnom ulju smanjuje napetost, stres i nesanicu. Ovo masažno ulje možete utrljati u slepoočnice i ublažiti simptome glavobolje.

Eterično ulje eukaliptusa

eukaliptus sirovine

Ulje intenzivnog i specifičnog mirisa, poznato je po svom protivupalnom, dezodorirajućem i antibakterijskom delovanju. Inhaliranjem ovog ulja ublažavaju se simptomi gripa i prehlade, olakšava se iskašljavanje i ublažavaju infekcije respiratornog trakta. Dodato u biljno ulje koristi se za masiranje bolnih mišića i zglobova. Smanjuje tenziju, grčeve, upalu i bolove mišića. Zbog osvežavajućeg i antiseptičkog delovanja omiljeno je ulje za primenu u saunama ili za osvežavanje vazduha. Poželjni je dodatak preparatima za dentalnu higijenu, jer sprečava nastanak karijesa i osvežava dah. Pored toga, delotvorno je u poboljšavanju cirkulacije kože pa je efikasan kod prevencije strija i u borbi sa proširenim venama.

Eterično ulje cimeta

Cinnamon-Essential-Oil

Ovo eterično ulje veoma je cenjeno u aromaterapiji. Koristi se u borbi protiv iscrpljenosti, depresije i slabosti. Pojačava aktivnost mozga i koncentraciju. Ima snazno antiseptičko, antibakterijsko i antigljivično delovanje. Stimuliše cirkulaciju i deluje protivupalno. Reguliše otvaranje pora, čini kožu zategnutijom, pa se preporučuje za normalnu i masnu kožu. Pojačava cirkulaciju pa je pogodno i u borbi protiv celulita, kao i za ublažavanje tegoba reumatizma i artritisa. Zbog njegovih baktericidnih svojstava može se koristiti i kao prirodni konzervans. Nekoliko kapi ulja cimeta olakšava simptome infekcija, gripa i mučnine. Otklanja neprijatne mirise iz prostorija i udaljava insekte poput mrava, paukova, muva i komaraca. Pomaže kod gljivica na stopalima. Poboljšava raspoloženje ublažava simptome depresije.

Eterično ulje lavande

lavanda sirovine

Osvežavajuće, cvetno i umirujuće eterično ulje lavande ima široku primenu u aromaterapiji. Jedno je od najbezbednijih ulja i može se nanositi direktno na kožu. Najpoznatije je po svom opuštajućem i umirujućem efektu. Koristi se za suzbijanje nervoze, uznemirenosti, glavobolje, depresije i stresa. Ulje izbora je za ublažavanje nesanice i noćnih mora. Reguliše suvišno lučenje masnoće i sprečava nastanak akni. Koristi se za ublažavanje opekotina od sunca ili bolova u mišićima i zglobovima. Inhalacijom eteričnog ulja lavande smanjuju se respiratorni problemi kod infekcija grla, gripa, prehlada i kašlja.

Eterično ulje ruzmarina

ruzmarin sirovine

Ruzmarin je izuzetno aromatična biljka koja se koristi za izradu eteričnog ulja i ima veoma široku primenu u aromaterapiji. Ovo ulje stimuliše folikule dlake i mikrocirkulaciju skalpa, te je poželjan dodatak za rast kose i sprečavanje njenog opadanja. Dodato u kremu ublažava tegobe kod ekcema i dermatitisa, suzbija suvišno lučenje masnoće i sprečava nastanak akni. Inhalacijom eteričnog ulja ruzmarina snižava se hormon stresa. Rastvoreno u biljnom ulju koristi se za masiranje bolnih regija. Na ovaj način olakšava glavobolje i bolove u mišićima i zglobovima.

Eterično ulje pačulija

paculi sirovine.jpg

Ulje izuzetno snažnog, bogatog mirisa, poznato je po svom dezodorirajućem, antidepresivnom i antiseptičnom delovanju. Stimuliše oslobađanje hormona koji utiču na osećaj sreće, te smanjuje osećaj uznemirenosti, ljutnje, tuge i besa. Poboljšava raspoloženje i smanjuje tenziju. Deluje kao afrodizijak i ublažava impotenciju, gubitak libida i seksualnu uznemirenost.  Zbog adstrigentnog delovanja poželjan je dodatak u različitim proizvodima za negu kože. Aplikacijom preparata sa uljem pačulija sprečava se opuštanje kože i mišića, kao i gubitak kose. Rastvoreno u biljnom ulju koristi se se za tretiranje rana i posekotina, odnosno sprečavanje nastanka ožiljaka.

Eterično ulje iglica bora

iglice bora sirovine

Ulje snažnog osvežavajućeg mirisa deluje antiinflamatorno, antigljivično i antibakterijski. Najčešće se koristi za inhalaciju kod respiratornih infekcija i kašlja. Koristi se za ublažavanje svraba, ekcema i psorijaze. Podiže raspoloženje, smanjuje nervozu i uznemirenost. Rastvoreno u vodi koristi se kao dezodorans ili osveživač vazduha. Deluje kao analgetik, te se rastvoreno u ulju koristi za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.