Nega kose

Negovana i lepa kosa je prirodni ukras svake žene i zbog toga iziskuje pravilnu negu. U današnje vreme hemijskih tretmana, farbanja i termičkog stilizovanja pojavljuje se mnoštvo preparata koje naizgled privremeno rešava problem. Ono kvalitetnije više košta pa nije svima dostupno, ono jeftinije je kombinovano sa parabenima, sulfatima, alkoholima, metalima, veštačkim bojama i aromama pa sebi činimo medveđu uslugu.

Da bi nam kosa zaista bila zdrava, najbolje je koristiti samo prirodna sredstva prilagođena vašem tipu kose. U ovom post-u ćemo vas sprovesti kroz sastojke našeg proizvoda kreiranog za oporavak oštećene kose i objasniti detaljno kako ono deluje.

Pakovanje za kosu se, kao i sva naša kozmetika, sastoji od sirovih, organskih sastojaka koji nisu obrađeni tako da su svi proteini ostali netaknuti. Tako će se sva blagotvorna dejstva koja imaju sastojci ispoljiti u maksimalnoj meri. Sastav pakovanja za kosu je sledeći:

  • Ši (karite) puter– poznat po svojim isceljujućim svojstvima, koja se mogu pripisati sadržaju masnih kiselina i biljnih sterola poput oleinske, palmitinske, stearinske i linolne kiseline. Cinaminska kiselina koja se nalazi u ši puteru pomaže u sprečavanju oštećenja kose UV zracima. Efikasan je u oporavljanju suve i iritirane kože glave i uklanjanju peruti. Ima antiupalno dejstvo i koža ga lako upija, bez mašćenja temena i začepljivanja pora. Pošto je bogat vitaminima A i E, oporavlja suvu kožu glave, kao i lomljivu i krtu kosu i pomaže kod ispucalih krajeva. Zato je delotvoran kada je u pitanju suva koža glave, dermatitis, ekcem i psorijaza. Veoma je efikasan kad je u pitanju dubinska hidratacija dlake, a ne ostavlja kosu masnom i „teškom“. Kao prirodni balzam, ši puter se može koristiti za oporavak i vraćanje izgubljenje „vlažnosti“ kosi. Kad ga kosa jednom upije, shea maslac u potpunosti oblaže dlaku i tako je štiti od oštećenja toplotom (uključujući i feniranje, peglanje, uvijanje i sl.). Ovo je posebno značajno za one koji farbaju ili na drugi način tretiraju kosu hemikalijama ili raznim spravama za oblikovanje frizure.
  • Kokosovo ulje– njegova primena sprečava gubitak proteina u kosi i ubrzava njen oporavak. Sadrži laurinsku kiselinu koja lako i brzo prodire unutar vlasi kose i obnavlja sadržaj proteina. Sadrži masne kiseline koje su efikasne u borbi protiv peruti ali i opadanje kose. Hrani teme pa neprijatni svrab prestaje, a štit i folikule kose pa smanjuje opadanje.
  • Ulje makadamije– u sebi sadrži omega-7 masnu kiselinu i palmitoleinsku kiselinu koje su glavni sastojci sebuma koje folikule kose proizvode pa ga skalp brzo apsorbuje. Tada ga telo koristi za obnavljanje oslabljenih folikula kose, podmađujući je. Za razliku od kokosovog ulja koje se uvlači u skalp, ulje makadamije oblaže dlaku i skalp sprečavajući gubitak vlage pomoću skvalena koji smanjuje oksidativni stres u koži glave.
  • Arganovo ulje– sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline (linolna, alfa linolenska, oleinska), sterole, vitamin E, minerale i karotenoide. Tokoferoli, poznatiji kao vitamin E, najvredniji su sastojak arganovog ulja. Ovom se vitaminu pripisuju snažna antioksidacijska svojstva. Drugi važan sastojak arganovog ulja su karoteni koji štite kožu od UV zračenja. Esencijalne masne kiseline iz arganovog ulja sprečavaju upalne procese na koži hidrijajući je i jačajući u isto vreme. Ulje argana ima visoki udeo skvalena, prirodnih spojeva koji štite od raka kože i pomažu smiriti iritiranu kožu. Ferulinska kiselina iz ulja argana vrlo je snažan stabilizator vitamina C i E pa ona udvostručuje njihovo djelovanje.
  • Eterično ulje ruzmarina– uspešno reguliše perut i takođe je odličan lek za ćelavost, ukoliko krene da se koristi na vreme. Ulje ruzmarina ulazi u sastav mnogih šampona i izuzetno je korisno za usporavanje gubitka kose kao i za pojavljivanje prvih sedih vlasi. Osim što je hrani, jača i čini je sjajnom , ova veoma moćna biljka učiniće vašu kosu veoma mekom i gustom i stimulisaće njen rast.
  • Eterično ulje lavande– koristi se za negu kose, a posebno kod osoba koje imaju problema sa opadanjem kose. Ulje od lavande je korisno i protiv vaši i gnjida jer ima i insekticidno svojstvo.

Pored upotrebe ovog preparata, preporučujemo da se vodite ovim pravilima za očuvanje zdravlja kose i temena:

– Koristite blage šampone za pranje kose (izbegavajte šampone široke upotrebe kao što su šampon i balzam u jednom, sve što sadrži parabene i alkohole, kao i sulfate)

– Za vreme pranja nemojte upotrebljavati preterano vruću vodu, jer to ne prija ni kosi ni korenu kose i dovodi do dubinskih oštećenja.

– Pre pranja kosu dobro raščešljajte da biste je nakon pranja što lakše očešljali, jer je mokra kosa osetljivija na krzanja.

– Mokru kosu nemojte trljati peškirom, već je samo umotajte da peškir polako upije vodu.

– Kad god je moguće (pogotovo tokom leta) kosu sušite prirodnim putem.

– U zimskom periodu, kada je neophodna upotreba fena, obavezno nanesite par kapi ulja od makadamije da biste zaštitili dlaku.

-Nakon pranja kose, rastvorite jednu kašičicu sode-bikarbone u 2dl vode i sa tim rastvorom isperite kosu. Ukloniće sve preostale ostatke šampona i balzama na kosi i ostaviće je svilenkastom.

Leave a comment